Masaža in njene koristi

Masaža in njene koristi 1
Danes masaž ne najdemo samo v luksuznih spa-jih in prestižnih klubih. Danes so masaže na voljo v različnih podjetjih, klinikah, bolnicah in celo na letališčih.

V kolikor še niste bili na masaži, v nadaljevanju spoznajte njene koristi in kaj lahko od masaž pričakujte.

Kaj je masaža?

Masaža je splošen izraz za gnetenje, gladenje, stiskanje in označuje ročno obdelavo vaše kože, mišic, kit in vezi. Za izvajanje masaže, maser uporablja roke in prste. Pri nekaterih masažah se lahko uporabljajo tudi podlahti, kolena in stopala.

Masažni prijemi se razlikujejo glede na vrsto masaže. Nekateri so zelo nežni, drugi pa močni in globoki.
V današnjem času obstaja veliko različnih masaž. Najbolj pogoste so opisane v nadaljevanju:

Švedska masaža ali klasična masaža je zmerna, nežna masaža, ki uporablja masažne tehnike gladenja, gnetenja, vtiranja, udarjanja in tresenja.

Protibolečinska masaža je globoka masaža za katero so značilni globoki in močni masažni prijemi. Osredotoča se na globje plasti mišic in vezivnega tkiva.

Športna masaža je podobna švedski masaži. Te masaže se v večji meri poslužujejo športniki z namenom preprečevanja ali zdravljenja poškodb.

Masaža in njene koristi 2

Koristi masaže

Čeprav se masaža na splošno bolj uvršča med alternativno medicino, pa se danes vse bolj kombinira s standardnim zdravljenjem. Kombinacija obeh lahko znatno pripomore k izboljšanju določenih zdravstvenih stanj in situacij.

Študije o prednostih masaže so dokazale, da z masažo odlično odpravljamo stres, bolečine in napetost. Prav tako so nekatere študije odkrile, da je masaža lahko koristna pri tesnobi oz. anksioznosti, prebavnih motnjah, fibromialgiji, glavobolih, nespečnosti povezani s stresom,
miofacialnem bolečinskem sindromu, paresteziji in bolečini živca ter pri športnih poškodbah in poškodbah mehkih tkiv.

Ne glede na koristi, ki jih masaža prinaša pri posebnih stanjih in boleznih, pa se masaž poslužujejo tudi zdravi ljudje. Namreč masaža pomeni tudi skrbnost, udobje in počitek ter omogoča oblikovanje globokih vezi z maserjem.

Kljub številnim koristi masaže, masaža ni nadomestilo za redno zdravstveno oskrbo. Sledite
standardnemu načinu zdravljenja, ki je določen za vas. Zdravnika pa le obvestite, da se za odpravo vaših težav ali lajšanja bolečin, poslužujete masaž.

Kontraindikacije masaže


Večina ljudi si lahko privošči masažo, vendar pa masaža ni primerna kadar jemljete zdravila za redčenje krvi, imate opekline, odprte rane in/ali zlome,imate hudo osteoporozo ali hudo trombocitopenijo.


O prednostih in slabostih masaže se lahko vedno posvetujete s svojim zdravnikom. Še posebej, če ste noseči, imate raka ali nepojasnene bolečine.

Nekatere masaže vam lahko naslednji dan pustijo nekoliko boleč občutek na določenih masiranih predelih. Običajno pa masaža ne sme biti boleča ali neprijetna. V kolikor se vam izvajanje masaže ne zdi pravilno ali pa je preveč boleča, maserja takoj opozorite, da zmanjša pritisk. Namreč do veliko resnih težav pride lahko prav zaradi prevelikega pritiska, ki se ustvarja med masažo.

Masaža in njene koristi 3

Kaj lahko pričakujem od masaže oz. med masažo?

Pred masažo ne potrebujete nobenih posebnih priprav. Ob prvem srečanju z maserjem, vam mora maser postaviti vprašanja v zvezi z vašim zdravstvenim stanjem in izvedeti kaj pričakujete od masaže. Uskladiti morata želje in potrebe, določiti vrsto masaže in obrazložiti tehnike, ki jih bo izvajal.

Pri običajnih masažah se slečete do spodnjega perila ali pa oblečete perilo za enkratno uporabo. Ko ležite na mizi, ste pokriti z rjuho ali brisačami. V primeru masaže na stolu (stol masaža), ostanete oblečeni. Maser pred pričetkom masaže poišče boleče in napete površine in ugotavlja koliko pritiska bo uporabil.

Za izvajanje masaže se uporablja olje ali losjon, ki zmanjša trenje na vaši koži. Maserja opozorite, če ste alergični na sestavine, ki se lahko nahajajo v tovrstnih izdelkih.
Trajanje masaže je od 15 do 90 min. Čas je odvisen od vrste masaže in koliko časa imate na razpolago. Ne glede na to, kakšno masažo izberete in koliko časa bo trajala, bi se morali med masažo in po masaži počutiti sproščeno in umirjeno.

Če maser povzroča preveč pritiska, ga opozorite naj pritisk zmanjša. Občasno lahko začutite kakšno občutljivo mesto. Občutek je lahko neprijeten. Vendar, če vas bo bolelo, ga na to opozorite.

Iskanje maserja/maserke

Masažo lahko izvajajo zdravstveni delavci, kot so fizioterapevti, delovni terapevti in maserji. Za priporočilo lahko vprašate svojega osebnega zdravnika ali prijatelja, ki mu zaupate. Večina držav ima urejeno licenciranje, registracijo ali certifikacijo, ki je predpisana za to dejavnost.

Masaža in njene koristi 4
Potencialnemu maserju pa le postavite vprašanja :

  • ste ustrezno usposobljeni, certificirani in registrirani?
  • kakšne so vaše izkušnje in usposabljanja?
  • koliko obiskov bom potreboval?
  • kakšen bo strošek?

Sporočilo masaže, ki ga odnesete s seboj

Masaža ni samo dober občutek in način, da se sprostite in razvajate. Nasprotno. Masaža je lahko močno in učinkovito orodje, ki vam pomaga ohranjati vaše zdravje in dobro počutje. Morda lahko lajša vaše zdravstvene težave ali pa le iščete drugo sredstvo za lajšanje stresa. Poleg tega vas maserji lahko naučijo kako si z masažo pomagate sami ali pa v masažo vključite vašega partnerja.

Naročila in rezervacije! Cenik masaž