Masaža

Masaža
Masaža je najstarejša oblika zdravljenja, ki se je ohranila vse do danes in je primerna za vse starosti. Beseda masaža označuje ročno obdelavo kože in mehkih tkiv telesa.
Kadar masažo izvajamo smiselno in ob upoštevanju dejanskega stanja, je masaža učinkovita in terapevtska. Vendar pa moramo vedeti, da masaža ni panacea.

Masaža ima bogato in več tisoč let staro zgodovino. Prvi zapisi o masaži segajo v leto 2696 pred našim štetjem. Od takrat pa vse do danes, so se oblikovale različne vrste masaž, ki se med seboj razlikujejo v načinu izvajanja in v filozofiji.

Masaže se poslužujemo z različnim namenom. Lahko jo koristimo zaradi sprostitve in razvajanja, nege in oblikovanja telesa ali pa za izboljšanje zdravstvenega stanja (lajšanje kroničnih težav in bolečin, regeneracija po poškodbah, depresija, nespečnost …). Vsekakor imamo danes na voljo lep nabor masaž, vsaka s svojim namenom in učinkom.

Masaža ima mehanične, fiziološke in psihološke učinke. Zato pravimo, da masaža vpliva na dušo in telo.
Z masažo izboljšamo krvni in limfni obtok. Omogočimo hitrejše odplakovanje metabolnih produktov ter hitrejšo in boljšo regeneracijo tkiv. Z masažo zmanjšamo edeme. Zrahljamo otrdline in zlepljena tkiva in povečamo gibljivost telesa. Z masažo dvigujemo prag za bolečino. Pozitivno vplivamo na živčevje, saj se med masažo umirimo in sprostimo. Učinek masaže se kaže tudi na izboljšanem hormonskem ravnovesju. Namreč med samo masažo se sproščajo endorfini, zmanjšuje se raven kortizola in poveča se izločanje melatonina. Boljše hormonsko ravnovesje pa pripomore k boljšemu razpoloženju in počutju, zmanjšanju stresa in kvalitetnejšemu spancu.
Z masažo vplivamo tudi na kožo. Koža postane bolj elastična, vitalna in mehansko odporna.
Učinki masaže so opazni že po prvem obisku. Za doseg določenih rezultatov pa se mora masaža izvajati pogosteje in dalj časa.

Na masažo ne hodimo s povišano telesano temperaturo. Prav tako kadar gre za težja ledvična ali srčna obolenja. Masaž se nikakor ne poslužujemo v primerih odprtih ran, svežih zlomov in zvinov. Tudi takrat ne, kadar je prisotna bolečina ali odteklina. Masažam se izognemo tudi v primeru vseh novotvorb, malignih tumorjev in v primeru nalezljivih kožnih bolezni.

In kaj bi še lahko povedali o masaži? Masaža je primerna za vse, ki si želijo zdravja, sprostitve in dobrega počutja. Priporoča se vsaj en obisk mesečno. V primeru odpravljanja določenih težav, so obiski masaž na začetku pogostejši. Zelo priporočljivo je masažo kombinirati z gibanjem (vaje za točno določene dele telesa kot sta na primer vrat ali križ, redni sprehodi v naravo, joga, tek, kolesarjenje, plavanje…). Namreč potrebno se je zavedati, da moramo za izboljšanje našega stanja poskrbeti tudi sami.

Naročila in rezervacije!