TERAPEVTSKA MASAŽA – BOLEČINE V KRIŽU, BOLEČINE V VRATU, IŠIAS, HERNIA

Terapevtska masaža
Sprostitev telesa s terapevtsko masažo, ki lajša bolečine v križu, bolečine v vratu, povečuje gibljivost sklepov in funkcionalnost celotnega telesa.

Terapevtska masaža je tehnika masaže, s katero dosežemo sprostitev in povečano prekrvavitev določenega dela telesa ter pospešimo regeneracijo mišic in tkiv. Najpogosteje so prizadete mišice, ki potekajo vzdolž hrbta in se naraščajo na vretenca in lopatice. S terapevtsko obdelavo teh mišic odpravljamo mišične zatrdline oz. vozle, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega obremenjevanja mišic in motenj v lokalni presnovi. Z masažo mišice ogrejemo in raztegujemo. Pospeši se odstranjevanje strupov, ki so se nabrali zaradi zaradi zmanjšane prekrvavitve tkiva in poveča se absorpcija hranilnih snovi v medvretenčne ploščice. Absorpcija hranilnih snovi v medvretenčne ploščice omogoča hitrejše obnavljanje. To pa vpliva na sprostitev pritiska na živčne poti, ki potekajo ob hrbtenici.

S terapevtsko masažo izboljšujemo držo telesa in gibljivost sklepov. Zmanjšujemo občutek zategnjenosti, zmanjšamo ali odpravimo otrdelost in zakrčenost ter blagodejno vplivamo na psihično počutje človeka.

Terapevtska masaža se izvaja individualno glede na potrebe in težave posameznika. Področje delovanja terapevtskih tehnik so predvsem prožilne in trigger točke v vratnem in ledvenem delu hrbta, kjer jih je največ.

Priporoča se vsem, ki imajo pretežno statično ali stoječo službo in so kronične težave že nastopile. (bolečine v križu, bolečine v vratu, slaba drža in slaba gibljivost sklepov, boleče noge, zategnjena meča…) . Izvaja se pri vseh lažjih in težjih problemih hrbta ter poškodbah. Izvajanje se odsvetuje le v primeru močne osteoporoze ali sv primeru svežih poškodb.

Indikacije za terapevstko masažo so stare poškodbe in operacije na hrbtenici, posedanje diskov, hernia, degenerativna obolenja hrbtenice, bolečine zaradi pritiskanja vretenc na živec, išias, lumbago, kronična obolenja, bolečine v vratu, bolečine v hrbtu, bolečine v križu, boleči in negibljivi sklepi na telesu, zakrčenost in otrdelost.

Enkratna terapija izboljša stanje za nekaj dni, več zaporednih terapij z vmesnimi presledki pa učinkuje na daljše obdobje. Stranskih učinkov ni. Masaža se osredotoča na predel vretenc in diskusov, kjer je največ težav (predel 4. in 5. ledvenega vretenca). Z rednimi obiski pri terapevtu se stanje pacienta znatno izboljša, prepreči ali omili se napredovanje kroničnih bolezni, zmanjša se bolečina in pripomore k boljši kvaliteti življenja.

Terapevtska masaža prožilnih (trigger) točk je manualna terapija posamičnih bolečih točk v mišicah, s katerimi zmanjšamo napetosti in prekomerno vzdraženost v mišicah ter odpravljamo bolečino. Trigger točke pogosto nastanejo kot posledica dlje časa trajajočega prisiljenega položaja, pomanjkanja telesne dejavnosti in stresa.